Untul ca la mama acasa

Cum imi aduc aminte untul ? Pai imi placea de numa’ sa il mananc pe paine prajita cum de altfel imi place si acum, paine prajita frecata cu un catel de usturoi dupa care puneam unt si savuram cu o cana de ceai fierbinte langa, imi place gustul sau si de multe ori il mananc pe paine fara insa sa imi fie foame… de pofta.

Dar voi stiti cum imi aduc eu aminte de unt ? Nu stiu daca acum 20 de ani se gasea untul in alimentara insa stiu cat frecam eu la el cu o lingura de lemn pana curgea apa din el dar si din mine si asa iesea unutul . acum de fiecare data cand mananc unt imi aduc aminte de fiecare sudoare prelinsa pe frunte pentru ca cine stie cum se face untul stie si cat trebuie sa tot invarti la el.

Imi aduc aminte ca dintotdeauna mama era abonata la lapte de vaca venit de la tara de doua ori pe saptamana. Mama il fierbea si strangea toata smantana intr-un borcan, smantana groasa si gustoasa ce nu se compara nici pe departe cu cea existenta pe piata acum . Eram fericita cand se umplea borcanul cu smantana pentru ca stiam ca de acolo va iesi untul , unt ce il mancam cu atata placere. Insa dupa parerea mamei sa freci smantana aia pana iese unt i se parea o treaba usoara pentru un copil de 9 ani, intotdeauna ma punea pe mine sa il fac. La cate basiti faceam in palme pana sa fie gata ar fi trebuit ca acum sa il urasc, insa din contra, a ramas inca in lista mea de preferinte si inca il ador.

Acum spre fericirea mea nu mai trebuie sa indur atata pana a manca o felie cu unt sanatos, spre exemplu cei de la Kerrygold https://www.facebook.com/KerrygoldRomania “freaca” untul in locul meu , din acelasi lapte sanatos de la vacile irlandeze ce sunt lasate sa pasca iarba verde pana la 11 luni pe an, vaci ce sunt crescute in aer liber exact ca cele ce produceau lapte pentru untul meu atunci cand eram mica.

Acum untul este nelipsit din frigider, pentru ca il folosesc la aproape orice reteta pe care o am , la fripturi tai unt si pun deasupra carnii, la pireu, la supe creme, la papricas, diferite preparate, mamaliga, gris cu lapte, cartofi copti, paine prajita sau pur si simplu pe paine cu o cana de lapte sau ceai langa.

Iar depre aceste amintiri frumoase si gustoase am scris in urma provocarii celor de la Kerrygold.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *