Vinerea neagra

Si in acest an Black Friday se organizeaza de catre magazinele din Romania. Ziua de Black Friday pica in fiecare an in ultima Vineri din luna Noiembrie ( in 2013 pica pe 29 noiemrbie ). Sarbtoarea isi are originile in Statele Unite ale Americii si reprezinta inceputul sezonului de cumparaturi pentru Craciun.
Primele atestari ale zilei de Black Friday sunt inca din secolul al – XVIII – lea cand magazinele sponsorizau carele alegorice care participau la Ziua Recunostintei. Lanturile de magazine explica denumirea de “black” datorita bilanturilor contabile care trec pe profit dupa peroada concediilor din timpul anului. De aici vine si expresia “ get in the blacl”, adica sa treci pe profit.
In Romania sarbatoarea de Black Friday a fost adusa de magazinele online de electronice si electrocasnice. Primii ani de Black Friday in Romania au fost marcati de servere picate la marile magazine online dar si probleme legate de reducerile afisate care nu de putine ori erau doar unealta de marketing pentru a aduce lumea in magazine.
Lucrurile s-au imbunatatit semnificativ o data cu aparitia concurentei pe piata si a altor jucatori importanti care au aderat la celebra sarbatoare a shoppingului. In anul 2012 au participat peste 100 de magazine, atat din mediul online cat si din mediul offline. Vanzarile in acel weekend au atins cifre pe care nici nu indrazneam sa le visam pentru piata din Romania.

Comments

comments

2 thoughts on “Vinerea neagra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.