Teatru: trecut, prezent si viitor

             Imi place sa cred ca tineri inca mai sunt interesati de teatru, care-si doresc sa fie acolo pe scena in lumina reflectoarelor si aplaudati la sfarsit de catre spectatori.
             In sala de teatru mereu vom intalni persoane cu aceleasi interese si placeri ca ale tale, e ca si cum am fi un “intreg” spectator ce asteapta cu nerabdare sa inceapa scena in care actorii isi joaca atat de bine rolul incat si pe tine ca spectator parca te face sa simti ca traiesti acolo in lumea spectacolului. E frumos sa mergi la teatru preferabil mai des, unde traiesti alte lumi diferite de ale tale, actorul ce reuseste prin talentul sau actoricesc sa prezinte vie o lume in care reusim sa ne scufundam si noi atat timp cat dureaza piesa. La fel cum ni se intampla si atunci cand citesti o carte doar ca la teatru nu-ti mai imaginezi personajele din carte ci le vezi si traiesti toate starile alaturi de ele.
              Teatrul e o arta si-ar fi pacat sa se “piarda” de-a lungul anilor pentru ca doar acolo putem lua parte direct la intamplari, trairi si parca reusim sa traim cu adevarat piesea doar privind din scaunul unui spectator.
             Inca mai avem nevoie de teatru de orice fel ,personal iubesc piesele comice dar si cele ce reusesc sa ma tina in suspans pana la finalul piesei. Sunt sigura ca niciodata nu o sa “moara” piesele celebre de teatru sau cele cu marii actori cunoscuti cum este Maia Morgenstern, un om de mare valoare ce eu il apreciez mult pentru munca impecabila pe care o face si pe care avem placerea sa o vedem.  Pentru cine isi doreste sa o vada jucand in piesele de teatru precum “Jocul Regilor”, “Mic si al Dracu”, “Tragedie dentara” care se vor juca la Teatru Evreiesc de Stat sunt asteptati sa se aseze comod in scaunele lor de spectatori si sa traiasca aceste superbe piese.

 Pentru a tine oameni mereu legati de teatru iar ei sa se intorca mereu si mereu e necesar ca povestea sa fie una clara nu prea intortochiata, ca fiecare spectator sa o poata intelege iar piesele sa contina un pic din realitatea cotidiana. Chestiile ciudate si povestile neintelese pe mine personal nu ma atrag si cred ca sunt multi dintre noi ce nu le agreaza iar asta ar fi un motiv pentru care multi ar evita mersul la teatru. Atat timp cat actorul traieste personajul si publicul va fi prezent pentru a savura piesa pusa in joc.
           Iubesc cartile foarte mult insa atunci cand nu ai timp si esti prins in probleme cotidiene, familie, casa, copil, serviciu, e mult mai usor si mai comod sa vezi o piesa de teatru unde merg oameni cu o inteligenta culturala si o educatie superioara decat restul.
           Teatrul?…e aerul fara de care nu ar trebui sa traim!
Acest articol a fost scris in cadrul competitei Spring SuperBlog 2014.

Comments

comments

7 thoughts on “Teatru: trecut, prezent si viitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *