Panourile solare , o noua era a tehnologiei energetice

Daca ar fi sa alegeti intre zecile de cabluri si panouri solare, ce ati alege? Avand in vedere ca utilizarea de panouri solare in ultimii ani a crescut considerabil, ma face sa ma gandesc serios ca e mult mai rentabil si mai economic utilizarea de energie cu ajutorul panourilor solare (sau fotovoltaice). Investitia se face doar in panouri si instalatia propiu-zisa, energia solara fiind gratuita in orice circumstante.
Pana sa scriu acest articol si sa fiu nevoita sa ma documentez inainte de a ma apuca de treaba, stiam ca panourile solare produc doar energie electrica cum probabil multi dintre voi stiti insa nu stiam ca sunt panouri solare ce ajuta la incalzirea apei, la fel ca o centrala termica, insa mult mai practica datorita economiei, ele nu utilizeaza combustibil  ca centralele obisnuite astfel protejand considerabil natura.
Sunt panouri ce au un sistem de functionare diferit, la fel cum sunt si de forme si marimi diferite.                     Panourile nepresurizate – panouri cu tuburi vidate, pentru incalzirea apei . Pe timpul de toamna, iarna si primavara asigura apa calda in proportie de 60-80 %, vara asigurand apa calda in proportie de 100 %. Sunt foarte eficiente si pe timpul iernii cand  lumina soarelui este una slaba si temperaturile sunt foarte scazute.
Panourile presurizate separate – ideale pentru conectarea lor la boiler, foarte eficiente si pe timpul iernii.
Panourile solare cu tuburi vidate cu o durata de viata de peste 25 de ani, iar raportul calitate pret fiind unul foarte bun. Foarte utilizate in strainatate, in tari precum Germania, Marea Britanie, China si Canada.
Iar panourile fotovoltaice utilizeaza lumina solara pentru a produce energia electrica

Din modul de functionare a panourilor explicate mai sus reiese ca exista doua feluri de panouri solare:

 • panouri solare fotovoltaice, sunt cel mai des intalnite si pe care si eu mi le-as instala pe acoperis pentru a economisi din factura de la lumina electrica, cunosc persoane ce si-au achizitionat deja aceste panouri solare si sunt foarte multumite de achizitie. Panourile solare fotovoltaice se impart si ele in alte 4 subcategorii precum:
 1. cu celule solare monocristaline
 2. cu celule solare policristaline
 3. cu celule solare cu strat subtire
 4. panouri hibrid

A doua categorie de panouri solare sunt recomandate pentru sezonul rece, eu personal le-as achizitiona doar daca as avea propia piscina in curte, le-as utiliza exclusiv pentru incalzirea apei pentru piscina.

 • panouri solare termice, ce se imparte si ele in doua subcategorii precum:
 1. panouri solare cu tuburi vidate
 2. panouri solare plane

Micul meu rezumat e gata si sper sa fie de ajutor pentru cei ce-si doresc pe viitor sa achizitioneze astfel de panouri. Beneficiile sunt multe si sunt de luat in seama in primul rand:

 

 • produc energie la inalte standarde
 • energia solara este gratuita si inepuizabila
 • durata de viata este de 25-30 de ani
 • se pot muta in alte locuri dupa instalare
 • reduc costurile la facturile electrice si cele de gaz
 • nu consuma nici un fel de combustibil
 • grad de poluare zero
 • prelungeste viata sistemului de incalzire al casei
 • pot fi instalate oriunde ne dorim, acoperis sau plan

Voi ce tip de instalatie alegeti? Eu ma gandesc serios la panourile solare mai ales ca pe langa atatea beneficii sunt capabile prin modul de functionare sa protejeze natura.

Comments

comments

3 thoughts on “Panourile solare , o noua era a tehnologiei energetice

 1. allflorentin says:

  De cand m-am mutat la Constanta, in primul an de facultate, am aflat de un mod mult mai economic pentru a avea apa calda fara costuri suplimentare. Este vorba despre panourile solare.

 2. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu de ceva timp, de cand am inceput amenajarile pentru casuta parintilor mei, imi doresc sa reducem cheltuielile la minim.
  Sunt multe metode prin care putem face asta dar parerea mea este ca cei mai multi bani se pierd pe curent. Si cred ca si voi sunteti de aceeasi parere cu mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *