Un apartament clasa B

De 5 ani stam la bloc , unul tare ciudat, adica pe o parte sunt 5 etaje iar pe o parte 6 etaje si noi stam practic la demisol unde un perete intreg de la parter e langa pivnita, podeaua da in pivnita de jos, un perete e in exterior iar cel de la bucatarie e in holul blocului. Desi apartamentul e practic mai mult “pe afara” .

– Iubitule eu m-am saturat de acest apartament , intr-adevar e bine cand e vara si e canicula iar aici in casa e racoare. Dar iarna cand e frig afara si aici nu mai face fata centrala , nu mai imi place.

– Asta e blocul, e foarte vechi , facut din beton si pe deasupra mai stam si la demisol.

– E chiar aiurea, cat de cald as face in apartament, peretii sunt reci si podeaua la fel. Cateodata se mai face si condens in unele zone din cauza ca e frig in pivnita sau afara si in casa e cald. Plus ca avem vecini foarte batrani si dificili si imi doresc un apartament mai mare.

– Pai si ce crezi tu ca e de facut?

– Sa vindem!

– Tu crezi ca e atat de usor sa vinzi un apartament?

– Nu cred ca e usor insa merita incercat, il vindem mai punem noi ceva bani si cumparam altul mult mai bun.

Navigand pe internet sa ma interesez de ce acte e nevoie pentru a vinde un apartament si ce trebuie facut ,  am dat peste legea 159/2013 , lege te obliga ca atunci cand vinzi un apartament sa ai si un certificat energetic facut. Nu stiam exact ce e acesta sau cat costa. Asa ca primul lucru pe care l-am facut era sa ma interesez despre ce e vorba. Dupa scurte cautari am gasit pe www.avizez.ro ce inseamna acest certificat energetic, el e valabil 10 ani si are rolul de a informa performanta energetica a cladirii.  Lipsa unui astfel de document la vanzare-cumparare , contractul poate fi supus nulitatii relative si atacat in instanta.

           Nu aveam incotro decat sa il facem inainte de a vinde apartamentul.
           – Uite m-am documentat, am si gasit unde putem face certificatul energetic, firma este foarte serioasa, eficienta si ieftina , asa ca o contactam si ea ne va trimite un auditor energetic .
           – Ar fi bine ca inainte sa suni , sa izolam apartamentul, Pentru a creste un pic in clasa energetica. Intr-un fel sau altul asta va influenta pretul apartamentului atunci cand il vom vinde.
           Avea dreptate sa facem imunatatiri, astfel poate de la clasa F sa crestem la E . Zis si facut , ne-am apucat sa izolam pe interior, centrala propie aveam deja, geamurile termopane erau montate de cativa ani. Am terminat cu totul si am chemat auditorul de la EnerMed Impex SRL, pregatind in prealabil copia cu schita apartamentului, stiam deja anul constructiei.
           A doua zi la 11 dimineata , un specialist atestat de de Ministerul Dezvoltarii  Regionale si Administratiei Publice ne-a batut la usa. Un om tare profi si sociabil, a determinat caracteristicile termice si energetice ale imobilului. Dupa analiza facuta am platit suma de 160 lei , iar prin acest certificat am aflat ca apartamentul nostru se clasifica in categoria F (nici macar E cum banuiam noi ca va fi)
          Spre norocul meu cu certificatul energetic deja facut, a doua zi am fost sunati de catre un posibil cumparator, omul era unul hotarat. Ne-a spus ca el are un apartament cu 4 camere si ca doreste sa faca schimb cu noi si sa-i dam diferenta. Emotionata abea asteptam a doua zi sa ne intalnim sa vad certificatul energetic al noului imobil. Spre bucuria mea cand am citit certificatul am aflat ca apartamentul de 4 camere a fost clasat in categoria B  de energie. Imi venea sa sar in sus de bucurie , ii faceam semne sotului sa vada si el marea veste buna.
        Dupa discutia la cafea despre apartamente , am mers sa vedem imobilul lui dupa care al nostru. Noi am fost foarte multumiti, arata foarte bine si in plus cladirea era noua si facuta din caramida, undeva la etajul 1, intr-un bloc cu 2 etaje. Eram deja emotionata si imi doream din suflet sa ii placa apartamentul nostru pentru a ne muta cat mai repede.
       Mare mi-a fost bucuria cand vanzatorul a acceptat sa facem schimb si noi avea sa ne mutam intr-un apartament mult mai nou si mult ai calduros.
       – Asa-i iubitule ca e  mult mai bine in noul nostru apartament?
       – E mult mai bine, ne-a fost de mare ajutor acel certificat energetic, ar trebui sa scri un articol pe blog despre asta, astfel ii inveti si pe ceilalti la cine sa apeleze cand vor sa vanda, sa cumpere, sa inchirieze sau pentru ce mai au nevoie.
Acest articol a fost scris in cadrul competitiei Spring SuperBlog 2015

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.