Se poarta Payroll

Zilele trecute ma uitam pe internet, era genul de zi cand pierdeam timpul pe internet fara nici un sens anume, nu cautam ceva doar ma uitam. Am ajuns la un momentan la un anunt de genul ” administrare personal Apt.ro ” , dupa ce am aflat exact ce inseamna Apt.ro si ce anume cauta sau ce ofera, am vrut sa intru mai mult in detalii. Iar lucru ce mi-a atras atentia a fost denumirea de “pay-roll” .

Angajatul in pe acest post de pay-roll de obicei activeaza in departamentul financiar. El este cel mai in masura sa utilizeze datele furnizate de departamentul HR, cum ar fi cresterile salariale, concediile, bonusurile financiare, concediile medicale, etc. E bine de stiut ca acest post nu il poate ocupa un simplu operator calculator ci de preferat un contabil sau mai ideal este un contabil ce are si functia de inspector de personal. La firmele foarte mari cum ar fi de exemplu o fabrica cu ( sute) mii de angajati majoritatea decid sa faca un departament special condus de un Payroll Manager.

Unul dintre avantajele payroll ar fi ca acest serviciu gestioneaza sistemul de plati al salariilor conform legilor in vigoare dar si conform strategiei firmei. Iar ca si al doi-lea avantaj ( pe langa altele ) din punctul meu de vedere este ca persoana in functia de payroll are cunostinte in dreptul muncii, dreptul securitatii sociale, in dreptul european al muncii, in dreptul financiar si fiscal dar si in dreptul comercial, astfel scutindu-ma pe mine ca si director de companie de o mare responsabilitate.

Unul dintre posturile oferite prin ” joburi prin aptjob ” este de munca temporara. Adica mai pe intelesul tuturor “munca temporara” se foloseste tot mai des in domeniul IT, in contructii, agricultura, etc. Este vorba de angajarea pe o perdioada determinata de timp, cum ar fi ..pana la finalizarea unui proiect, sau pe un anumit sezon. Unul dintre avantaje fiind programul flexibil dar si potentialul de dezvoltare si diversificare a carierei. Desi sunt multe persoane ce isi doresc un loc de munca stabil si sigur, tot la fel de multe persoane isi doresc un loc de munca limitat pe o anumita perioada de timp. Ar trebui uitata vorba de zilier, de persoana de mana a doua = munca temporara. Un angajat temporar e defapt ca un burete menit sa absoarba diverse abilitati in diverse servicii, e un om flexibil, dispus la schimbare, de altfel el detine calitati in dinamica business-ului din ziua de azi.

Incet munca temporara e in crestere asta nu inseamna decat ca economia isi revine regasindu-si o stabilitate.  Analiza Comisiei Europene arata ca peste 50 % din contractele incheiate pentru primul jos sunt pe perioada determinata iar 60 % dintre tineri intra pe piata muncii print-un job temporar.

E adevarat ca pana acum am auzit de contracte pe perioade determinate mai mult in exterior decat in tara dar se pare ca incet incet ne ridicam la nivelul tarilor externe fie ele din Europa sau alte continente

Comments

comments

2 thoughts on “Se poarta Payroll

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *