Panourile fotovoltaice sunt pentru producerea curentului electric !

Chiar am tinut sa exclam in titlu ca panourile fotovoltaice sunt pentru producerea curentului si panourile solare pentru producerea apei calde menajere cu sau fara aport la caldura. Ca sa intelegeti voi ceea ce eu nu intelegeam la inceput.

Credeti ca la inceputul primirii unei astfel de informatii? Ei bine nu, pentru ca niciodata nu am dat importanta unui astfel de domeniu. Ma referam strict la inceputurile cand am fost sunata si din motive personale mi-a fost prezentata firma Green Seiro ca fiind o firma de furnizare si montaj de panouri fotovoltaice . Din cunostintele mele de acum putina lume face diferenta intre fotovoltaic si solar. Tocmai de aceea mi-a venit ideea acestui articol unde imi doresc sa prezint mai pe larg despre ce este vorba.

panou fotovoltaic

Va povestesc despre Green Seiro  pentru ca e una dintre putinele firme din Romania ce se ocupa cu montarea si furnizarea sistemelor fotovoltaice la un nivel inalt avand o echipa tanara, dinamica si dornica ca totul sa fie perfect si pe dorintele clientilor. Echipa este formata din consultanti, tehnicieni si electricieni specializati.

Atunci cand vorbim despre sisteme de panouri fotovotaice de producerea curentului electric, ne referim exclusiv la independenta fata de reteaua nationala sau daca alegem o partiala a unui sistem fotovoltaic dar cu trecerea pe retea , atunci cu siguranta vorbim de facturi la curent mult mai mici ca in prezent.

Mai sus va dadeam ca si exemplu un sistem fotovoltaic daca sunteti deja racordati la reteaua nationala. Bineinteles ca un astfel de sistem poate fi realizat fara a avea legatura cu reteaua nationala, un sistem inchis sau cu posibilitatea de trecerea pe un generator atunci cand este cazul. Posibilitatile unui astfel de sistem sunt multiple si intotdeauna se va pune in calcul si dorinta clientului.

Un sistem poate diferi ca si pret in functie de marimea sa. Echipa Green Seiro  monteaza panouri fotovoltaice pe case, cladiri publice, biserici, cabane, case de vacante, hale, ferme , blocuri, pensiuni, stalpi iluminat, iluminat monumente, etc…. Un astfel de sistem necesita neaparat o montare pe acoperis cu orientare sudica pentru a putea da un randament maxim sau daca nu este posibil, este indicat a se monta structura la sol.

Un sistem  poate diferi ca si dimensiune de la  0,25kW sau mai mic ( in functie de dorintele si necesitatile beneficiarului) pana la sisteme mari de 30kW – 50kW sau mai mult. Spre exemplu pentru o casa modesta se recomanda un sistem de 3kW instalati, preturile depinzand de consumatorii pe care ii aveti, puterea instantanee dar si daca doriti monofazic sau trifazic. Sunt mai multe aspecte ce sunt luate in considerare atunci cand va doriti sa produceti curent propriu un ajutorul energiei solare, tocmai de aceea fiecare oferta este personalizata.

sistem solar de producerea curentului electric

Totodata un sistem poate fi unul on-grid sau off-grid, iar daca asa am reusit sa va bag in ceata mai jos o sa va explic diferenta intre cele doua.

ON-GRID

Acest sistem este cu injectare in retea ( reteaua nationala) , adica tot ceea ce produceti si nu consumati este injectat in retea, astfel reteaua nationala fiind principala voastra baza de stocare a curentului produs Atunci cand veti porni consumatorii veti lua direct din retea curentul produs de dumneavoastra, iar cand solicitati mai mult decat produceti, o sa primiti de la retea curentul solicitat.Daca dumneavoastra nu consumati tot ceea ce produceti, surplusul se va vira in retea. Insa din pacate in Romania ceea ce produci in plus si trece in reteaua nationala nu este platit. Adica practic donati surplusul retelei nationale fara a avea un avantaj, iar pe langa aprobari, avize si proiect  aveti nevoie de rabdare.  Ca si concluzie finala eu personal consider ca nu se renteaza un sistem on-grid ci unul off-grid.

OFF-GRID

Este un sistem cu stocare in acumulatori  si racordare la retea sau grup electrogen ( generator) . De data aceasta tot ceea ce produceti dumneavoastra cu ajutorul panourilor, stocati in acumulatorii solari. Mai pe intelesul tuturor: cat produceti, atat  consumati. Daca se intampla sa consumati mai mult decat va pot genera panourile, invertorul va simti scaderea de tensiune din acumuatori si va cauta o alta sursa pe care sa va conecteze pentru a va oferi curent electric. Daca sunteti racordat la reteaua nationala, atunci va trece automat pe reteaua nationala fara ca dumneavoastra sa simtiti aceasta trecere. La fel se intampla atunci cand aveti un generator ca si rezerva.

Daca spre exemplu ziua se incarca de la soare si lumina zilei, noaptea daca nu aveti consumatorii porniti sta pana ce se lumineaza afara sa se poata reincarca. Atunci cand el este incarcat se face trecerea automat pe fotovoltaic si va da curent din ceea ce produceti dumneavoastra. Atunci cand bateriile sunt incarcate 100% si este ziua afara, dumneavoastra veti consuma din ceea ce vor produce panourile urmand ca din baterii sa fie consumat noaptea. Iar un lucru important de stiut este ca pentru un sistem off-grid nu sunt necesare avize si aprobari.

panouri fotovoltaice

In general o oferta include

  • panouri
  • structura la sol, acoperis, rulote, etc ( dupa caz )
  • acumulatori
  • invertor
  • regulator
  • cabluri si conectori
  • tablou electric
  • montaj si furnizare

Consilierea este una gratuita indiferent de oferta solicitata.

green seiro

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.